Bra att veta om tennis

HUR VINNER MAN:
Det som vinner två set av tre vinner matchen. För att vinna ett set ska man komma förts till sex game. Vid ställningen 5-5 i set spelar man till sju game och vid ställning 6-6 så spelar man ett avgörande game, tiebrake.


POÖNGRÄKNING:
För att vinna ett game krävs det att man vinner fyra bollar eller två bollars ledning. Varje vunnen boll i ett game heter 15,30,40 och game. Om båda spelaran vinnut tre bollar vardera betecknas som 40 lika(deuce). Den som vinner nästa päng får fördel (Advantage). Vinnare sedan den andra spelaren nästa poäng återgår ställningen till 40 lika igen. Den som vinner två bollar i rad vinner där gamet.

TIBREAK:
I ett tibreak speöar man till sju vunna poäng. vid 6-6 fortsätter spelet tills en spelare leder med två poäng. och man räknar vanligt, 1,2,3 m.m.

BONUSFAKTA:
1. Räknesystemet kommer från klockan. Ett game uppdelas i fyra kvarter (15,30,40 game). Fyrtiofem har förenklas till 40 för det är lättare att uttala.
2. Ordet "Tennis" kommer från Frankrike. Där spelare föregångaren tennis, jue de paume, Men slog iväg boll med händerna över ett nät och skrek "Tenez" (ungefär "ta det här")
3. Ordet "deuce" översätts snällt till "tusan också" och skreks av besvikna spelare som tappade sin fördel och återgick till ställningen lika.
4. Tennisbollar är gasfylld. Efter ett tag pyser gasen ur och bollen mister sin studsegenskap. Därför byter man bollar under en match.

NÅGRA TENNISTERMER:
Break-
När en spelare vinner motståndarens servgame.
Cross- Slag som spels diagonalt över banan.
Deuce- 40 lika i ett game.
Dubbelfel- Man har missat sina två survar.
Död boll- Boll som studsar två gånger på samma sida.
Fault- Fel. Används vid bedömningen av servar.
Fotfel- När survaren snuddar baslinjen innan hon/han har träffat bollen i serven.
Hawkeye - Systemet som visar om bollen är inne eller ute. Man får använda hawkeye tre gånger/set.
Let- En boll som vid serve tar i nätet och går in i rätt servruta. Serven går då om. 
Love- Noll.

 

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0